Pácolási hibák

A pácolás munkafolyamata, a különféle páclevek kiválasztása és használata rendkívül nagy szakértelmet igényel. A megfelelő szakértelemmel kezelt felületek hibamentesek, a gyakorlapban azonban a leggondosabb pácolás mellett is előfordulhatnak hibák. A kialakuló hibák visszavezethetőek:

 • a nem megfelelő pácanyag kiválasztására, vagy a kiválasztott páclé nem megfelelő elkészítésére,
 • a pácolandó anyag felületkezelés előtti előkészítésének hiányosságaira,
 • technológiai okokra, vagy a szakértelem hiányára.

A pácolási hibák sajnos elég nehezen javíthatók. Kisebb hibák esetén  apró akvarell ecsettel, esetleg vattalabdával utánpácolhatjuk a problémás részeket. Retusfestékekkel, és különféle javítóstiftekkel akár a hiányos erezetet is pótolhatjuk. Nagyobb rendellenességek esetén azonban el kell távolítani a régi bevonatot, és a felületet újra kell pácolni.

A pác eltávolítása történhet mechanikai, vagy kémiai úton.

A régi bevonat a legegyszerűbben mechanikai úton, csiszolással tüntethető el. Amennyiben mégis a kémiai eltávolítást választjuk, a felületeket nátronlúg (nátrium-hidroxid) és káliszappan forróvizes oldatával, vagy kromofággal kell kezelni.  A további pácolási hibák elkerülése érdekében ebben az esetben a felületen maradó vegyszermaradványokat ecetsavas átmosással kell semlegesíteni. Majd az anyagot tiszta vízzel újra át kell mosni.

A lúgozás előtt azonban mindig végezzünk reagálási próbát. A lombos fák egy részének nátronlúggal történő kezelése ugyanis tartós elszíneződést okozhat. Furnérozott felületeknél pedig a furnér felválását eredményezheti.

Páckép

Káliszappan: Tiszta lenolajból kálilúggal, vagy hamuzsírral való elszappanosítással állítanak elő, vízben gyengén oldódó, könnyen lebomló, ápoló hatású tisztítószert, ezt lenolaj-káliszappan, vagy csak egyszerűen káliszappan néven ismerjük.

Leggyakrabban előforduló hibák

A pácolt felület könnyen lemosható.

A jelenség oka, hogy túl sok (beszívódást elősegítő) lúgot adtunk a páchoz. A hiba könnyedén elkerülhető, amennyiben az előírt mennyiségű szódát (Nátrium-karbonátot), illetve hamuzsírt (kálium-karbonátot) használjuk. Csak ammónium-hidroxiddal lúgosított pácoknál ez a hiba nem jelentkezik.

A pácolt felületek foltosak.

Okozhatja:

 • a felület bizonyos részeinek eltérő nedvességtartalma (a nagyobb nedvességtartalmú felületeken a faanyag jobban szívja a pácot),
 • fenyők esetén a nem megfelelő gyantamentesítés,
 • a felületről el nem távolított zsíros olajos szennyeződés,
 • fel nem kevert inhomogén pácoldat használata,
 • egyenlőtlen pácfelvitel,
 • a nem folyamatos pácfelhordás (ennek főként nagyobb, összefüggő felületek kezelése során van jelentősége).

A világosra pácolt faanyagon a felületkezelést követően 1-2 hónap elteltével rozsdabarna elszíneződések jelentkeznek.

Bármilyen faanyagnál felléphet, amennyiben a fehérítéshez használt hidrogén-peroxidot nem közömbösítettük.

Ha viszont cseresznyefát pácoltunk, a hiba oka valószínűleg az, is lehet, hogy a pácoldatot (a tiltás ellenére) ammónium-hidroxiddal lúgosítottuk.

Pácfolyások vannak a felületen.

A megfolyások oka lehet:

 • a túlságosan bőséges pácfelvitel,
 • a felületre került felesleges páclé visszatörlésének hiánya
 • a munkadarab nem vízszintesen helyezkedett el pácolás közben

A pácolt felületen karcok, csíkok találhatók.

A jelenség oka lehet:

 • hogy a felületet nem portalanítottuk le kielégítően,
 • vagy a pácoldatot felhasználás előtt nem szűrtük le, és az oldatlan szemcséket, illetve szennyeződéseket tartalmazott.