Egyiptomi bútorművesség

Az egyiptomi bútorművesség stíluskorszakát i.e. kb. 3300-tól i. e. 30-ig tartjuk számon.

Az emberiség első, fejlett, magas kultúrájú állama, Afrika Észak-keleti részén a Nílus folyó termékeny völgyében mintegy 5000 évvel ezelőtt jött létre. Jobbról és balról (a Líbiai-, illetve az Arab-) sivatag, Északról pedig a Földközi-tenger határolta.

Vallási felfogásukat az örökkévalóságba vetett hit jellemezte. Ennek alapján élték életüket, alakították művészetüket, és ennek köszönhetően építették meg a méltán híres egyiptomi piramisokat is.

Hitték, hogy halottaik a megfelelő ceremóniák elvégzését követően, épségben megőrizve azok földi testét, tovább élnek a túlvilágon.

Magas rangú halottaik testét ezért bebalzsamozták, sírkamrákba, illetve piramisokba zárták. Túlvilági életük megkönnyítése értekében ételt, italt, mindennapi tárgyakat, bútorokat…, esetenként járműveket is temettek melléjük.

A száraz klímának és a piramisok védelmének köszönhetően, ezen tárgyak épségben megmaradtak a mai kor emberére, és a sírkamrák falán található rajzokkal- hieroglifákkal együtt meglehetősen pontos képet szolgáltatnak számunkra a kor emberét illetően. Az építő- és más művészetek mellett fejlett bútor-mívességgel is rendelkeztek.

Egyiptomi asztalos munka közben

Asztalosműhely makettje Meketre sírjából i.e 2000 Anyaga: festett fa. http://wysinger.homestead.com/nubianarchers.html 2012.09.03

Egyiptomi asztalos szerszámai

A gyalut és az esztergát ebben a korban még nem ismerik. Bronzból készült, ívesre élezett bárdokat, ráspolyokat, fúrókat és vésőket használnak a faanyag megmunkálásához, a felületeket pedig horzsakővel csiszolják.

Kezdetleges szerszámaik ellenére technikailag mégis kidolgozott, elegáns gazdagon díszített bútorokat készítettek.

Geoffrey Killen -1994- Egyptian Woodworking and Furniture

Egyiptomi fakötések Geoffrey Killen -1994- Egyptian Woodworking and Furniture

Az egyes alkatrészek egymáshoz való kötését a bútorkészítés magas fokú ismerete jellemezte. A bútorok alkatelemei, faszeggel, vagy kötéllel biztosítva kerültek összeépítésre.

Hosszabbító toldásokat, fecskefarkú kötéseket és fészkes vésett csapozásokat is készítenek.

Azt már tudják, hogy a faanyag minősége javítható a különböző deszkák összeragasztásával (így készültek a szarkofágok), és ismerik a keretszerkezeteket, de azok kitöltését még nem tudják megoldani. Nem tudják kiküszöbölni a betétek nedvesség hatására történő méretváltozását, ezért a lapot vagy ráragasztják a keretre, vagy egyszerűen beleszegezik abba. Az összeépítési technika fogyatékosságait vastag tapaszréteggel és festéssel tüntetik el.

Bútoraikat harsány színekre festik, de a színskála meglehetősen szűkös, és a különböző színeket egymással soha nem keverik. Pusztán vörös, sárga, fekete, barna, kék, zöld és fehér színeket használnak.

An Egyptian chair with ivory inlay and blue painted legs, specially purposes. Eighteenth-Nineteenth Dynastry. Musée du Louvre N 2950 

A festésen kívül az elefántcsont-, fajansz- és fémberakást is alkalmazzák, gyakori az aranyozás, de legjellemzőbb díszítési eljárásuk, az erőteljes faragás.   Díszítő motívumaik figurális, vagy mértani elemek, melyek mindig jelképesek.  Leggyakoribb motívumaik:

  • pálma
  • papirusz                                                                 
  • lótusz
  • szkarabeusz bogár
  • szárnyas napkorong
  • Kígyó
  • Keselyű

A székek, ágyak lábait gyakran lépő állatformához hasonlóan alakítják ki. Az állatláb formája dinasztiánként változó, többnyire oroszlán, vagy bika. Párnázott bútorokat is készítettek, ami magas szintű kárpitos mesterségre utal.

Egyiptom fában szegény ország volt, így a faanyagot más területekről szerezték be. Az Egyiptomban őshonos fák közül a:

szikomorfát, datolyapálmát, nílusi akácot, szentjánoskenyérfát használták, de ezeken kívül gyakran előfordul az olajfa, a cédrus, a tiszafa, és az ébenfa is.

Bútoraik tektonikusak, azaz logikus rendszerűek és épületszerűek.  Ismerték a zsámolyt, az asztalt, az ágyat, a nyugágyat, a szé­keket, és a ládaformákat is.

A láda:

Számos szerkezeti kialakításban készítették, némely darabokban fiókok is helyet kaptak, és Tutanhamon sírjában egy lábakon álló ládát is találtak, mely lényegében a mai szekrények őseként is felfogható. A szekrényeket a mi általunk ismert mai formában még nem ismerik, a legfőbb tároló bútor a láda.

Ácsolt láda, gazdagon díszített sík ornamentikával.

Geoffrey Killen -1994- Egyptian Woodworking and Furniture

Ülőbútorok:

A ládákhoz hasonlóan több változatban léteztek. Többnyire a háttámla és az ülőlap is négyszögletes alapformájú. Amennyiben van háttámla az egy kicsit szokatlanul széles. A lábaknál is a szögletes alapforma dominál és természetesen az állatláb végződés. Jó teherbírású, erős szerkezeteket építettek. A székek közül kiemelkednek a trónszékek, ezek méretileg is jellemzőbben nagyobbak, illetve a díszítésük is gazdagabb.

Az ülőfelületük gyakran gyékényfonatosak, vagy kötelekből, illetve bőrökből készülnek. Párnákkal teszik őket még kényelmesebbé.

florence de dampierre Chairs: a history A very fine example of an Egyptian chair with a curved sloping back. Eighteenth Dynasty. British Museum 37339 site 14

An Egyptian stool. The seats of stools of this type are formed with a double cove comstruction of curved  wooden slats or woven cords, which pass through holes in the frame. Eighteenth Dynastry British Museum 37340 site

An Egyptian stool with carved legs resembling turned work, with ivory braces and inlays, and the remains of a  leather seat. Eighteenth Dynastry. Copyright British Museum 2472 site 16

Tutenhamon trónszéke

Fekvőbútorok:

A közemberek nem igen használtak ágyakat, nádból font szőnyegen aludtak. Az ágyak szerkezetileg egyszerűek, a székekhez hasonló szerkezetűek és stabilitásúak. A fekvőfelület gyékényfonatból, vagy a keretre kifeszített kötelekből, illetve bőrszíjakból áll. 

Geoffrey Killen -1994- Egyptian Woodworking and Furniture

A gazdagabb ágyak aranyozottak, kialakításukat tekintve a lábrész felé lejtenek. Itt egy támla támassza meg az alvó ember lábát, a fejrésznél pedig párna helyett egy fejtámasz emeli meg a fejet, hogy a hajkorona alvás közben se deformálódjon el.

Egyiptomi ágy replika

Egyiptomi ágy replika

Asztalok:

Használtak ugyan ebédlőasztalokat, ezek azonban kicsik, könnyen mozgathatóak, többnyire oszlopszerű központi lábbal készültek. Jellemzőbbek a különböző tároló állványok és a munkaasztalok. Ezek kialakításukat tekintve egyszerűek, lényegében lécekből felépülő, ferde keresztmerevítésekkel megerősített szerkezetek.

Léc-állványok

Egyiptomi posztamens replika