Cut Rite: Részlisták- létrehozása / testreszabása

A bal oldali menüsávban, kattintsunk a részlista ikonra, vagy a nyilvántartási felületen válasszuk a Részlista/Új meüpontot. Megközelítőleg az alábbi panel képe fog megjelenni előttünk:

A munkát a fejléc kitöltésével kezdjük.

Cím: A szabástérkép neve. Ezen a néven fogják látni a szabászati tevékenységet a gépkezelők. Amennyiben a Szabászgép is fel van csatlakoztatva, mint meghajtó a gépre, a szabásztérkép kiküldése automatikusan is végbemehet. Ilyenkor a szabászgép kezelőfelületén egy előugró információs mező jelzi, hogy új optimalizálás érkezett a gépre.

Opt: Optiparaméterek beállítása

Fűr.: Fűrésztulajdonságok beállítása

Szabályok a vágáslisához:

Ezek a beállítások tartalmazzák az optimalizálás legfontosabb tulajdonságait. Az üres rublikákra kattintva, legördülő listákból választhatjuk ki a korábban létrehozott sémáinkat, de beállíthatjuk, hogy a részlista ablak, már eleve az adott fűrészparaméter, és optiparméter-beállításokkal nyíljon meg.

Az Optiparaméterek meghaározzák többek között az optimalizálás típusát, a gépkezelő munkájának bonyolultsági fokát, a szélezővágások alkalmazását, vagy azok hiányát…

De ezektől az optiparaméterektől bizonyos fokig el is lehet térni, mint egy kivételként, ami cak az adott szabástérképre igaz. Ekkor használjuk a szabályokat a vágáslistához. Létrehozhatunk például egy olyan szabályt, ami a szélezővágások csökkentett szélességét írja elő. Ha ezt kiválasztjuk, az felülírja az optiparaméterek alatt előzetesen beállított értéket.

A Fűrésztulajdonságok lényegében a szabászgép, géptípustól függő alapvető beállításai mellett, néhány a szabástérkép bonyolultágát meghatározó beállítást, és többek között a fűrészelési tevékenység időbecslésének alapjául szolgáló információkat tartalmazza. (Mindezekről a későbbiekben bővebben is szót ejtünk.)

Részlista elemeinek testreszabása:

A részlista kinézetét illetően, a csatolt kép csupán tájékoztató jellegű. A felhasználói felület rugalmasan alakítható, ezért nem minden esetben így néz ki.

Ha a felső menüben legörgetjük a paraméter fület, majd azon belül kiválasztjuk az Infómező menüpontot, lehetőségünk lesz új, egyedi tulajdonságú oszlopokat bevezetnünk a részlistánkba.  

(Ugyanitt fogjuk beállítani au optiparamétereket és a fűrésztulajdonságokat is.)

Amit itt teszünk az rendszer szintű beállítás. Ami annyi tesz, hogy az itt hozzáadott oszlopok a későbbiekben minden esetben megjelennek.

Részlista elemeinek testreszabása:

Az első 10 sor az állandó, a többi szabadon testre szabható.

Tehát itt lehetőségünk van arra, hogy új mezőket hozzunk létre, melyeket hozzá adunk a részlista alapbeállított mezőihez.

Pl. ha fel szeretnénk vezetni az élzárásokat is, az él menüből dupla kattintással belistáztathatjuk, a különböző éleken lévő élzárók típusát. Esetünkben létre lett hozva egy termékkód és egy megjegyzés oszlop is.

A Megnevezés oszlop szabadon alakítható. A hossz, a beírható karakterek hosszát jelenti. Etikett címkénél jól jöhet, ha meg akarjuk akadályozni, hogy a szövegek egymásra folyjanak, vagy információvesztéstől tartanánk hosszú szöveg esetén…A Típus esetén előre meghatározott infómező típusokból választhatunk…

Az élzárók esetén a Típus:

  • Hossz él elöl
  • Hossz él hátul
  • Keresztél bal
  • Keresztél Jobb

A termékkód és a Megjegyzés esetén válasszuk a Felhasználódefiniált(0) infómezőtípust

Alkatrészek felvitele a részlistába:

Megnevezés: Alkatrész neve

Anyagkód: Az alkatrész alapanyaga. Ha fel van töltve a lapkönyvtárunk, legördülő listából is válaszhatjuk, ha nincs ilyen anyagunk be is gépelhetjük, ilyenkor azonban az optimizálás során majd külön táblát kell létrehoznunk hozzá. Ez ugyanis csak az alapanyag típusát jelöli. Nem hordozza még magában az alapanyagtábla méreteit, és egyéb tulajdonságait.

Hossz: Száliránnyal párhuzamos méret, amennyiben a lapnak van száliránya

Szél.: Szálirányra merőleges méret

Me.: Gyártandó alkatrész mennyisége

Fent/Alatt: Ezeknek az oszlopoknak szériagyártás során van jelentősége, amikor lehetőségünk van raktárra is termelni. Meghatározhatjuk, hogy a megfelelő optimalizálás érdekében mennyivel szabhat többet, vagy kevesebbet az adott alkatrészből a gép.

Erezettség: J:igen, -N: nincs,- X  keresztszálas a tábla

Hossz él/Kereszt él: Megadható, hogy az alkatrész különböző élein milyen élzárás van.

Termékkód: Segít különválogatni egy rendelésen belül a különböző termékekbe beépülő alkatrészeket. Esetünkben két külön termék alkatrészeit látunk a képernyőn. 20.004_05, és 20.004_06 kódú termékek alkatrészeit.