Cut Rite I. Bevezetés

A Cut Rite, a HOMAG csoport szabászati optimizáló és anyagnyilvántartó rendszere. Számos funkcióval bír, de a vásárlás során lehetőségünk van különböző fejlettségi szintű csomagok választására, melyek költséghatékonyabbá teszik a szoftverhasználatot.

A program hardverkulccsal ellátott védelemmel rendelkezik.  Csak akkor indul el, ha ez az USB-Stick-re emlékeztető eszköz fizikailag is csatlakoztatva van a számítógéphez. Ez az eszköz tárolja a licence-adatokat, és meghatározza, hogy mely részeit használhatjuk a teljes szoftvercsomagnak.

 

Hardverkulcs: www.hardverkulcs.hu. 2021.06.01.

Új pendrive csatlakoztatásánál előfordulhat, hogy a program elveszti a kapcsolatot a hardverkulccsal. Ezt egy képernyőn megjelenő hibaüzenettel is a tudomásunkra hozza. Ilyenkor húzzuk ki a hardverkulcsot, majd dugjuk be újra.

A Cut Rite legfontosabb képességei:

  • Szabászati optimalizálás– a saját igényeink szerint beállított, különböző optimalizálási paraméterek alapján-
  • az optimalizálás eredményéből programok készít, mely vezérli a szabászgépet, és az etikett címkék adattartalmát.
  • Nyilvántartja az üzem alapanyagkészletét, és a maradékanyagokat rugalmasan képes visszakönyvelni a rendszerbe.
  • Képes csaknem percre pontosan ütemezni a gyártást, így nagy segítséget nyújthat az üzemszervezésben.
  • Számos adat kinyerésére vagyunk képesek a segítségével: vágási hossz, élzárási hossz, felhasznált élanyagok mennyisége, felhasznált lapmennyiség, hulladékszázalékok…Ezekből az adatokból a program maga is képes automatikus árajánlat nyomtatásra.

Az optimalizálási tevékenységek során részlistákat készítünk.

Részlista: Adott rendszer szerint csoportosított vágási és élzárási tevékenység. Ez állhat egy termék alkatrészeiből, vagy egy több féle terméket tartalmazó projekt összes alkatrészéből is. Lapszabászat esetén a legtöbb esetben, az egy vevő által leadott megrendelés kerül egy részlistába.

Mindezekből következik, hogy egy részlista több féle lapanyagot és élzáró anyagot is tartalmazhat.

Kezdőképernyő:

12.1.006.Kezdokepernyo

A telepítés során a program a C: meghajtó V11 mappájába települ.

A program indítását követően, a baloldalon két oszlopban, és a képernyő tetején két sorban jelennek meg a kezelőgombok. Ez persze testre szabható, és egy-egy parancsot több területről is elérhetünk.

Felső menü:

Oldalsó menü:

12.1.004.Oldalsó menü

Felső menü:

12.1.005.Nyilvántartási felület

Ezekről a felületekről később bővebben is szót ejtünk. És  elnevezésükre is jó pár alkalommal hivatkozni fogunk. Most azonban ugorjunk egyet és térjünk rá a részlisták létrehozására.

Cut Rite I. Felhasználói profilok beállítása

A program működtetésének testre szabása a felhasználói profil létrehozásával kezdődik. Ehhez a felső menüsor Adat menüjén belül válasszuk a Felhasználói profilok parancsot. Itt az Új nyomógombbal hozzunk létre egy új felhasználói profilt. Ez a profil fogja tárolni a saját beállításainkat. A profil neve megjelentethető az etikett címkéken is, így könnyedén nyomon követhető, hogy egy-egy szabástérképet ki vitt fel a rendszerbe. Mi most hozzunk létre egy olyan profilt, melynek a neve: ABB. Az OK gombra kattintva a profil létre jön.

Amennyiben új profilt hozunk létre, a program automatikusan a rendszerbeállítások menüjébe navigál minket, melyet egyéb esetekben a Felső menü Rendszer ikonjával érhetünk el.

12.01.07.FelhasznaloiProfil

Az általános fülön tudjuk többek között beállítani a program-, és a súgó nyelvezetét, a dátumformátumot, és a bal alsó felületen jelennek meg az engedélyezett modulok, melyeket megvásároltunk a teljes szoftvercsomagból. Ezek közül, ha csak az SO-Advanced Opt. aktív, már akkor is képes a program az optimalizálás mellett a lapanyagok készletezésének nyilvántartására, és árajánlatok készítésére.  Az SC- Raktárkez modulnak akkor van jelentősége, ha a szabászgép automata lapraktárral van összekapcsolva.

12.01.08.Rendszer

Út- és adatbeállítások fül:

Korábban már említettük, hogy a telepítés során a program a C:\ meghajtó V11 mappájába települ. Itt hozza létre a saját működéséhez szükséges mapparendszert és itt tárol minden információt.

Lényegesebb dolgok az Út- és adatbeállítás menüvel kapcsolatban: 

Részlista út: Alapesetben itt a V11 mappa szerepel. Érdemes azonban azon belül létrehoznunk egyy külön Részlista mappát, hogy a részlisták ne a rendszer file-ok közé kerüljenek mentésre. Itt sok-sok szabástérkép összegyűlik, akár nagyon rövid idő alatt is.  az átláthatóság kedvéért érdemes lesz beállítani az automata archiválást.

Az importadatok útja során megadhatjuk, alapból honnan keresse a csv import filet.

Backup könyvtár: megadhatunk ide egy olyan könyvtárat, ahová a biztonsági mentéseket végzi.

A back up beállításnál mindig amikor kilépsz a programból, akkor kérdez vissza , hogy megcsinálod e a back up-ot.

Kép adatok elérési útvonala: A lapkönyvtárba felvitt lapanyagokhoz képek is hozzárendelhetők. A művelet során ez a mappa fog megjelenni a képek betallózása céljából.

Automatán képes archiválni a projekteket. Az adott időnél régebbi megrendeléseket áthelyezi egy archív mappába. Ugyanezt megcsinálja a részlistával is. ami azért jó, mert, ha túl sok adat van a részlistában, az lassítja a gépet. A legtöbb cég kb. 60 napra állítja be. Ennyi idő elteltével már kicsi az esélye annak, hogy az adott szabászati tevékenységgel kapcsolatosan bármi kérdés merüljön fel.

12.01.09.Rendszer_Ut-Adat