A duzzasztás folyamata, gépi meghajtású automata fogduzzasztó berendezések:

Az ipari gyakorlatban a duzzasztás folyamatának elvégzésére ma már kizárólag nagy pontosságú gépi fogduzzasztó automatákat alkalmazunk, melyek a kézi működtetésű fogduzzasztó készülékekhez hasonlóan, egy nagy keménységű, speciális kiképzésű duzzasztócsapot nyomnak a fűrészfog homloklapjához, így növelve meg a fogcsúcs szélességét.

A fűrészfogak berepedezését elkerülendő, a duzzasztást megelőzően a fogak homlokfelületét valamilyen kenőanyaggal síkosítjuk. Ehhez ipari körülmények között legelterjedtebben a molibdén-diszulfid használatos, mely különféle olajokkal, vagy zsírokkal keverve kenhető masszaként jelenik meg, és magas nyomáson (illetve magas hőmérsékleten) is igen jó csúszó-hatást biztosít.

A duzzasztás művelete során a duzzasztócsapot elforgatva, azt nagy erővel a fogak homlokfelületéhez passzírozzuk.

10.11.01_Automata fogduzzasztó berendezések

A duzzasztás művelete

Annak érdekében, hogy a folyamat során munkálkodó erők ne okozzák a fogak profiljának torzulásának, azok hátlapját, és oldallapjait, meg kell támasztani. Erre a célra a fogtámaszok (a háttámasz és az oldaltámaszok) szolgálnak. A háttámasznak (az ábrán fogtámasz) minden esetben pontosan a duzzasztani kívánt fogak alakjához kell illeszkednie, ezért az a fűrészfogak alakjának és méreteinek megfelelően az cserélhető.

Megválasztása és helyes beállítása az oldaltámaszok beállításához hasonlóan nagy odafigyelést és pontosságot igényel, ennek megfelelően kerüljük a kopott foghát-támaszok használatát is.

A legtöbb esetben a fogháttámasz forgatható, mindkét oldala használható. Amennyiben acélból készül, az oldalanként megközelítőleg egy fűrészszalag duzzasztásának kivitelezéséhez használható, a karbid foghát-támaszok azonban oldalanként akár 8-10 fűrészlap fogainak duzzasztását is kibírják. A kopottságuk meghatározásához gyakran külön kopásjelző jel található rajtuk.

A foghát-támasz fogakhoz történő pontatlan illeszkedése, a fog-profil torzulását, és a forgácsolási paraméterek előnytelen megváltozását okozza:

10.11.02_Automata fogduzzasztó berendezések

A duzzasztási folyamat során helytelenül beállított foghát támasz által okozott hibák

  A helyesen végzett duzzasztás során a fogak hátlapjának alakja nem változik, fogak anyaga oldal irányban, többé-kevésbé szimmetrikusan türemkedik ki, és azokon nem keletkeznek repedések. Mindezek mellett a fűrészfog anyaga a hidegsajtolási művelet eredményeként megkeményedik, így a duzzasztott fogak keménysége azonos anyagminőség esetén is mindig nagyobb, mint a terpesztett fogaké.

  A mai ipari termelési folyamatok során az automata duzzasztógépek,

  • a fog geometriájának megfelelő duzzasztócsap, és az ehhez tartozó hát-, és oldaltámaszok felszerelése után,
  • a duzzasztás kiindulási helyének, mértékének, és az előtolás fogosztáshoz történő beállítását követően… a munkát teljesen automatikusan végzik.
   10.11.04_Automata fogduzzasztó berendezések

   Amstrong fogduzzasztó és fogformázó automata

   • Hagyományos excentrikus csap és a nagy keménységű karbid foghát-támasz
   • A fűrészlapot két karbidpofa ragadja meg, melyek a folyamat során csúszásmentesen, szilárdan tartják a fűrészlapot. 100-400mm széles fűrészlapokhoz, A megfelelő fogprofilhoz történő beállítás kevesebb, mint három perc alatt lehetséges……Az oldalcsapok….Automata fogkenő berendezés….
   • A megfelelő mértékű duzzasztás érdekében 4 féle átmérőjű duzzasztócsappal szerelhető fel: 3/8″ 1/2″ 5/8″ 3/4″ segítségükkel a legnagyobb mértékű duzzasztás is kivitelezhető.
   • Egy 200 foggal rendelkező fűrészszalag duzzasztása mintegy 21 perc alatt elkészül.
   • A gép beállítható csak duzzasztásra, duzzasztásra és fogformázásra, illetve a műrészlap megmunkálás nélküli továbbítására… A foghát 15-35°-os szögben.
   10.11.03_Automata fogduzzasztó berendezések