A síkforgácsoló

Síkfogácsolással a legtöbb esetben kisebb átmérőjű rönköket dolgoznak fel. A feldolgozható legkisebb „rönkátmérő” 80mm., de a technológia eredményesen használható akár 600mm-es rönkátmérőig is.

01.Síkforgácsoló

Az eljárás során a rönkökről forgácsoló fejekkel forgácsoljuk le a nem kívánt részeket, párhuzamos bázisfelületeket kialakítva ezzel.

A forgácsolás egyszerre két, vagy négy forgácsoló fejjel történik. A négy forgácsoló fejjel ellátott gépek, már egyszerre végzik a fűrészáru mind a négy oldalának megmunkálását ( előbb függőleges, majd vízszintes irányban).

02.Síkforgácsoló

https://hewsaw.com/wp-content/uploads/2019/12/HewSaw_Main_Brochure_English_2017.pdf 2020.09.10.

 Hihetetlenül termelékeny, a magas előtolási értékeknek köszönhetően, a kisebb átmérőjű törzsekből is annyi fűrészáru termelésére képes óránként, mint a keretfűrészes, vagy a rönkvágó szalagfűrészes rönkfeldolgozó technológia. (10-20db, vagy még ennél is több rönk feldolgozására képes percenként.)

Mindezek mellett rendkívüli ±0,05-0,3mm-es méretpontosság jellemzi, a kialakított felületek pedig csaknem gyalulási minőségűek. Ez rendkívül előnyös, hisz a fűrészáru tovább feldolgozása során csökkennek a gyalulási veszteségek.

Talán legnagyobb előnye mégis az egyszerű hulladékkezelésben rejlik. A munka során kb. 1/3 mennyiségű forgács, és 2/3 mennyiségű apríték keletkezik, mely papírgyártáshoz, és forgácslap gyártáshoz egyaránt felhasználható.

Előtolása 80m/perc, vagy annál nagyobb is lehet, amennyiben azonban a keletkező aprítékot papírgyártásra szeretnénk használni, 60m/perc alá kell csökkenteni azt.  Amennyiben pedig a forgácslap-gyártás számára szeretnénk megfelelő minőségű alapanyagot szolgáltatni,

az alkalmazható előtolási sebesség mindössze 22-25m/perc lehet.

A megfelelő kihozatal érdekében, a vele végzett munka során a feldolgozásra váró rönkök előbb egy automata mérőállomásra kerülnek. A rönkök itt mért paraméterei alapján, a forgácsolás megkezdése előtt, számítógép vezérelt pozícionálók állítják a legoptimálisabb helyzetbe a törzseket. A gépkezelő az összes munkafolyamatot távirányítással egy kezelőfülkéből irányítja, illetve követi szemmel.

A megfelelő központosítás alapvető fontosságú a maximális kihozatal érdekében.

Az előtolást alulról egy fogazott láncszőnyegből, felülről két hidraulikus nyomóhengerből áll.

A központosítást további két-két oldalról elhelyezett nyomóhenger végzi.

A fűrészáru gépből történő kivezetéséről pedig asztalba süllyesztett hengerpárok végzik.

A forgácsoló fejek csonka kúp alakú szerszámok, melyek palástfelületébe különféle módon kések kerülnek beépítésre. Ezek alapján megkülönböztethetünk:

a.: hosszúkéses,

b.: spirális késes,

c.: fokozatos elrendezésű,

d.: fokozatos elrendezésű, fűrészkoronggal ellátott forgácsoló fejeket.

Fordulatszámuk 600-1000 1/perc. A megfelelő apríték-képzés érdekében, annak mindig illeszkednie kell az alkalmazott előtoláshoz.

03.Síkforgácsoló

a; c; d: https://www.andritz.com/products-en/group/pulp-and-paper/service-solutions/sawmill-chipping

b: https://www.hds-group.de/wp-content/uploads/2019/06/CANTERCUT-880-I.jpg

00.Síkforgácsoló

https://www.moehringer.com/en/products-chipper-canter-profiling/ 2020.09.10.

Hosszúkéses forgácsoló fej:

A többinél zajosabb üzemeltetésű, az alkalmazható maximális előtolási sebesség esetében 100m/ perc. A szerszám palástja sima, benne 4-6 egyenes élű kés található. Egy késcsere időtartama 25-20 perc.

Spirális késes forgácsoló fej:

A palástfelületen végigfutó kések egy hárommenetes spirálvonalat alkotnak. Egy fejen maximálisan 114db kés helyezhető el, ezek cseréje egyenként kb. 1 percet vesz igénybe. A megmunkáló fej kialakításának köszönhetően a forgácsolás során a kések a fa rostjaival párhuzamosan forgácsolnak, ezáltal valamelyest javul a felületi minőség, az osztott élű kivitel pedig csendesebb üzemeltetést biztosít. De miért? Mert egyszerre rövidebb él felület csapódik az anyagba, mint a hosszúkéses forgácsoló fejeknél. Maximális előtolás: 50m/perc

Fokozatos elrendezésű forgácsoló fej:

A paláston 4-5 sorban, körkörösen elhelyezett késeket tartalmaz. Egy sorban 3-5 kés található. A késcsere időtartalma megközelítőleg 25 perc. Az alkalmazható maximális előtolás értéke 125m/perc.

Fokozatos elrendezésű, fűrészkoronggal ellátott forgácsoló fej:

Kialakítása megegyezik a fokozatos elrendezésű forgácsoló fejjel, azzal a kivétellel, hogy a kúp palástját lezáró csúcskorongon egy kemény fémlapkás körfűrész is található. Használata göcsös faanyag esetén különösen előnyös.

A munka során a körfűrész lap elővágja az anyagot, amit a forgácsoló fej kései felaprítanak, így különösen jó felületi minőség érhető el a megmunkálás során.

A vele elérhető maximális előtolási sebesség azonban csak 65m/perc.

04.Síkforgácsoló

www.sahateollisuuskirja.fi/en/sahatavaran-valmistus/sahausprosessi/sahalinjan-paakoneet  2022.09.10.

Európában inkább a 2 forgácsoló fejjel ellátott gépek terjedtek el. Gyakran építik őket egy technológiai sorba keretfűrészekkel, rönkvágó szalagfűrészekkel és rönkfeldolgozó körfűrészekkel is. Ilyenkor feladatuk leggyakrabban a hulladék o altermék, a bőrdeszka felaprítása.

Profil forgácsolóval végzett rönkfeldolgozás:

  1. 12cm alatti rönkátmérőnél nem gazdaságos oldaltermék tervezése.
  2. 13-15cm rönkátmérő között már betervezhető 2-4 kisebb (minimum 80mm szélességű) oldaldeszka.
  3. 16-24cm rönkátmérő között már 4-6 normál méretű oldaldeszka is betervezhető.
06.Síkforgácsoló

A profilforgácsolót üzemeltető technológiai sorok esetén az oldaláru termelése két féleképpen történhet.

1.: Az átmérő osztályozást követően az egyes vágássorozatoknak megfelelő fix vastagságú és szélességű oldaltermék készítése.

2.: Programozható szerszámbeállítással, mely során az optimális kihozatal érdekében minden egyes anyagból egyedi vizsgálattal dönti el a belőle kinyerendő oldaltermék szélességét, illetve vastagságát.

 

Newnes DLI Canter Twin Bandmill System

Gép készítésének ideje: 2007

Előtolási sebesség: 60-450 m/perc

Feldolgozható rönkhosszúság: 2,4-6,1m

Feldolgozható rönkátmérő: 10-60cm

E gép etetését szállítószalag végzi. A szállítószalagot egy megközelítőleg 18m hosszú lánctranszportőr pálya követi, mely a rönköt egy letapogató berendezéshez szállítja (1. kép). A rönk alakjának letapogatása után megtörténik annak irányba forgatása. Ezt követően két pár központosító görgő, és 15 leszorító görgő végzi a pozícionálást, és két pár tüskés henger biztosítja az előtolást. A gép kétoldali megmunkálást végez két, egyenként nyolc késes marófejjel.

A kész prizmák továbbítását gumírozott leszorító kerekek és tüskés szállítólánc pálya végzi.

A gép irányítása külön kezelőfülkéből történik, ahonnan a gépkezelő a megmunkálást átlátszó üvegfalon, és monitorokon keresztül követheti szemmel.

08.Síkforgácsoló