Rönkfeldolgozás rönkvágó szalagfűrésszel

A rönkvágó szalagfűrészek a forgácsoló munkát az asztalos szalagfűrészhez hasonlóan végtelenített fűrészszalag segítségével végzik. A fűrészszalag kialakítása azonban már merőben eltér az asztalos szalagfűrésznél megszokott fűrészlapétól. Fogtípusa, fogosztása, a fűrészpenge szélessége és vastagsága speciálisan rönkök felfűrészeléséhez kialakított.

Két féle elrendezési formájuk használatos, melyeknek megfelelően megkülönböztetünk:

  • függőleges elrendezésű szalagfűrészeket, és
  • vízszintes elrendezésű szalagfűrészeket.

Utóbbi igen gyakran hordozható kivitelben is készül, minek köszönhetően a faanyag akár a döntés helyén is feldolgozhatóvá válik. A keretfűrészekhez képest kevésbé termelékenyek, viszont velük szemben számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek:

  • Meglehetősen egyszerű felépítésű géptípusok, karbantartás igényük -főleg a keretfűrészekhez képest- rendkívül alacsony.
  • A fűrészelés során a faanyag belső szöveteinek feltárása- a különböző fűrésztermékek egyenként történő leválasztásának köszönhetően- fokozatosan történik. Ezáltal a rönkök hibái, melyek a kihozatalt csökkentenék, szélesebb körben vehetők figyelembe. Egy-egy hiba megjelenése esetén a szelvényméretet megváltoztatva, vagy a rönköt elforgatva folytathatjuk a vágást, ami a rönkből kinyert fűrészáru-mennyiség, gyakorta jelentős értéknövekedését eredményezi.
  • A technológia mindezek mellett nagyobb átmérőjű rönkök felfűrészelésére is kiválóan alkalmas.
  • A rönkvágó szalagfűrészekkel végtett munka során a vágásképek folyamatosan változtathatóak, így a gépkezelő megfelelő oktatásával megspórolható az előzetes rönkosztályozás hosszadalmas és munkaigényes művelete. Mindez jelentős költségmegtakarítást eredményez, ráadásul általa a rönktér mérete is csökkenthetővé válik.

Vízszintes elrendezésű rönkvágó szalagfűrész munka közben

Pilous Forestor CTR 1000H Rem-Tech z doposażeniem – YouTube 2013-06-04

http://www.kaeg.hu/php/egys/adatlap_fej.php?ekod=510 2013-05-09 győrszemerei fűrészüzem

  • Hátrányként kell azonban megemlítenünk, hogy a rönkhasító szalagfűrészes technológiánál a kihozatal, a minőség és ezekkel együtt a termelt profit igen nagymértékben a gépkezelő szakértelmétől függ. Bár manapság már léteznek számítógépes optimalizálóval felszerelt szalagfűrész típusok is, melyek lassan talán Magyarországon is elterjedtek. Magas befektetési költségeik miatt azonban ezeket általában csak nagyobb értékű faanyagok feldolgozására, és/vagy igen nagy termelékenység esetén használják.  (Így alkalmazhatók ugyanis gzdaságosan. Ellenkező esetben a befektetés igen hosszú idő alatt térül meg.)

A számítógépes optimalizálóval felszerelt gépeknél a rönkök letapogatását, méreteik és egyéb paramétereik meghatározását különböző szenzorok végzik el.  Esetükben a beépített mikroszámítógépeknek köszönhetően az érzékelők által generált jelek, illetve az előre meghatározott üzemi paraméterek alapján (maximális kihozatal, maximális főtermék kihozatal…) a vágáskép tervezés már teljesen automatikusan történik.

A rönkfeldolgozás során a gép folyamatosan ajánlatot tesz a legmegfelelőbb, leggazdaságosabb vágásképek kiválasztására. A gépkezelőnek ezekben az esetekben legfeljebb, csak a rönk belsejéből felszínre kerülő, előre nem látható hibák esetén kell korrigálnia a vágásképet.

Bizonyos esetekben azonban már ez sem okoz gondot! A MICROTEC által gyártott rönk CT berendezés segítségével a vágáskép tervezés már a rönkök belsejében lévő hibák figyelembevétele mellett, egyetlen fűrészvágás ejtése nélkül tökéletes hatékonysággal történik.

Automata vágáskép tervező híján a rönkvágó szalagfűrészes technológia alkalmazása során, a rönkfeldolgozás minősége továbbra is a gépkezelő szakértelmén múlik.

A legtöbb üzemben a beérkező rönkök fafajtája, alakja, átmérője, hossza és minősége alapján a gépkezelő egyedileg, maga határozza meg a vágásképet, s maximalizálja a kihozatalt.

Ilyen esetekben a vágás könnyebb tervezhetősége érdekében a gépeket gyakran lézeres irányzékkal is felszerelik, mely rönk bütü-felületére, illetve hengerpalástjára vetített fénycsík, vagy fénycsíkok segítségével vizuálisan is ellenőrizhetővé teszi a tervezett vágást.

Segítségével:

  • elkerülhetők a rossz befogásból adódó, rönk tengelyével nem párhuzamosan történő vágások,
  • könnyebb a rönkök megfelelő pozícióba történő beállítása és
  • hatékonyabb a rönkök kihozatal-csökkentő hibáinak munka közben történő figyelembevétele.

A rönkvágó szalagfűrészek a variálhatóság, a magasabb értékkihozatal lehetősége, és a nagyobb keresztmetszetek feldolgozhatósága miatt többnyire az értékesebb faanyagok, lombos, és exóta fafajok feldolgozásának gépei.

Használatukkal kapcsolatban feltétlenül meg kell említeni, hogy a törzsek felfűrészelése a keretfűrészes technológiánál megszokottal szemben a csúcs felőli oldalon kezdődik. Ennek megfelelően a vágáskép kiválasztása is a csúcsátmérőnek megfelelően történik.

Sagewerk loberbauer www.youtube.com 2010.11.28