Hengeres lakkfelhordás

Nagy, síkfelületű fa-alkatrészek pácolására és lakkozására használható.

Rugalmas hengerborítók alkalmazásával a síktól való kisebb eltérések is tolerálhatók, ilyen módon a lekerekített élek, vagy a kisebb mélységű árkokat tartalmazó alkatrészek felületkezelésére is alkalmassá válik. Egy-, illetve kétoldalas kivitelben is készül. Utóbbiakkal egy ütemben felületkezelhető a munkadarab mindkét oldala.

 Az eljárás számos előnnyel rendelkezik:

  • A gyártási sorba könnyen beilleszthető.
  • Rendkívül gyors és költség-hatékony. (3-18 m/min)
  • Kiváló minőségű felületek létrehozására is alkalmas.
  • A bevonatok rendkívül egyenletesen hordhatók fel.
  • Korlátozottabb a felületkezelőanyag-felhasználása.

Rendkívül személetes angol nyelvű videó a hengeres lakkfelhordásról

Az asztalon fokozat nélkül állítható sebességű görgők, vagy szállítószalag továbbítja a munkadarabot, melyre egy porózus gumiréteggel bevont festőhenger hordja fel a kívánt bevonatot. A henger és a munkadarab érintkezése során a bevonó anyag egy része a felületre tapad, egy másik része pedig a hengeren maradva visszajut a lakktartályba. Ez a jelenség az úgynevezett filmszakadás.

A felhordott anyagmenBrückle hengeres lakkfelhordógép- Felhordóhengerenyiséget egy a festőhengerhez nyomott acél lehúzó henger szabályozza.

A felhordott rétegvastagság függ:

  • Az adagoló- ( lehúzó-) és felhordó hengerek távolságától
  • az előtolás és a felhordó  henger sebességétől
  • A munkadarabot és a festőhengert összeszorító erő nagyságától.
  • A felhordóhenger gumiborításának keménységétől és porózusságától.

A porózusságot BY-1, BY-2 és BY-3 fokozatokkal jelöljük. A BY-3 a legporózusabb, és ennek megfelelően a legtöbb festéket szállítja. A festőhengerek keménységét a Shore index adja meg . A normál fokozat körülbelül 20 Shore. A leggyakrabban használt gumihenger a BY-2.

A felhordóhenger borításainak kiválasztásánál mindig figyelembe kell venni, hogy a gumi anyaga érzékeny lehet az oldószerekre, különösen az aromás szénhidrogénekre, vagy alkoholokra. Az ezen oldószereket tartalmazó lakkok megduzzasztják a henger gumiborítását, így megváltozhat   a felvitt lakk mennyisége. A hengerelhető lakkok ezért nem tartalmazhatnak 10%-nál többet ilyen oldószerekből, és a pontos beállíthatóság érdekében a felvitel előtt néhány percig keringtni kell a lakkot, hogy az alakváltozás végbemehessen.

Páckép
Páckép

Hengeres lakkfelhordógép-Felületkezelőanyag adagolása és a felhordóhenger

https://www.youtube.com/watch?v=7iZ1O_c3p-E 2021.03.10

Páckép
Páckép
Páckép

Szinkronizált hengermozgás

A hengerek forgásiránya szinkronban van egymással, a felhordóhengerek kerületi sebessége megegyezik az előtolási sebességgel. Az eljárással 10-40 g/m2 mennyiségű anyagot hordhatunk fel, de csak pácokhoz, vagy híg póruskitöltő alapozókhoz használható, ugyanis az előállított felület egyenetlen, durva, csíkozott lesz.

 

Páckép

Ellenirányú hengermozgás

Amennyiben az adagolóhenger forgásirányát megváltoztatjuk ( az ellenirányú), és két lehúzókést  alkalmaztatunk, felületi minőség némileg javítható. A lehúzóhenger ebben az esetben is ellenirányban forog.

 

Páckép

Relatív hengermozgás

A felhordó henger kerületi sebessége kissé elmarad a szállítószalag sebességétől, így az elkeni, fényesíti a felvitt réteget. A felhordott lakk mennyisége ezzel a módszerrel mérsékelhető (2-30 g/m2) és a csíkozott felület kialakulásának veszélye is csökken. A hengerek kerületi sebessége és az előtolás sebességének változtatásával a felhordott lakk mennyisége precízen beszabályozható.

 

Páckép

Amennyiben az előtolás sebességét a felhordóhenger kerületi sebessége fölé emeljük, az anyag a henger előtt összetolódik,ami lehetővé teszi a felvitt réteg vastagságának növelését.

Páckép

A fenti két megoldás egy gépegységen belül is használható.

A technika nagyon sima felületet biztosít, főleg viszkózus anyagoknál használatos, de állandó odafigyelést igényel. A hengerek ehhez hasonló elrendezésével akár 80 g/m2 lakkot is fel lehet vinni csíkozódási veszély nélkül. Ebben az esetben alapvető fontosságú a sima alapfelület.