fainfo-tervezes-00

Név: Szécsi István

Bútorasztalos Mester 

Okleveles Faipari Mérnök

Kapcsolat: istvan.szecsi@fainfo.hu

Tel.: +36-20-289-40-02

Google Drive: fainfo.hu@gmail.com

                         

 

Számlázási adatok:

Szécsi István e.v.

3556 Kisgyőr, Kossuth Lajos utca 36.

Adószám: 68617785-1-25

Bankszámlaszám:

10402733-86767170-57721002

                         

 

szecsi-istvan

Amennyiben érdeklődik a faipari témák iránt, kérem, látogasson el honlapomra is a fainfo.hu főoldal gomb megnyomásával. Megkeresése esetén, előre is köszönöm a belém vetett bizalmát! 

 

E-mail: istvan.szecsi@fainfo.hu

Tel.: +36-20-289-40-02

Bemutatkozás

Szécsi István vagyok. 2005-ben végeztem a Soproni Faipari Egyetem (ekkor már NYME), Okleveles Faipari Mérnöki szakán, majd 10 évvel később, 2015-ben, Miskolcon megszereztem a Bútorasztalos Mester képesítést is.

A gyártáselőkészítéssel való kapcsolatom a 2007-es évig nyúlik vissza. Megközelítőleg ekkor kezdtem érdemi mérnök-pályafutásomat könnyűszerkezetes faházak gyártáselőkészítésével. Ekkor sajátítottam el a Sema faszerkezettervező program használatát. De munkaköröm részét képezte ekkoriban az építkezések anyagmennyiségének kalkulálása is. A pontosság és a gyorsaság érdekében fokozatosan egyre mélyebbre ástam magam a táblázatkezelés rejtelmeiben, így néhány év elteltével a számítások tűpontosak és automatizáltak lettek, minimális emberi hibalehetőségel.

A 2000-es évek végétől nyílászárók manuális gyártáselőkészítésével foglalkoztam. Ekkoriban kezdtem a nyílászárók gyártáselőkészítésének táblázatkezeléssel történő támogatásához, majd az AutoCAD szoftverrel folytattam a nyílászárótervezést.

2010-es évek első felétől Mezőkövesden tanultam, majd gyakoroltam a bútoripari gyártáselőkészítést és kalkulációt, illetve a 2020CAD szofver használatát. Sok jó emberrel ismerkedtem meg ekkoriban a Mezőkövesdi Bútoripari Kft.-nél. Mai napig nosztalgikus emlékekkel gondolok vissza erre a kihívásokkal teli  időszakra. Ugyancsak itt kezdtem el elsajátítani Solidworks  SWOOD gyártáselőkészítő rendszerét.

2017 óta egyénivállalkozóként tevékenykedem. Részben gyártáselőkészítéssel, részben faipari kivitelezéssel foglalkozom.

A 2020as évek elején, szakítottam meg ez irányú tevékenységemet amikor is egy újonnan indoló bútorgyár főmérnöke lettem. Itt ismerkedtem meg A HOMAG cégcsoport WoodCADCAM bútortervező szoftverével.

Az elmúlt években több nagy magyarországi bútorgyártónak is dolgoztam. Kezem nyomát -a teljesség igénye nélkül- megtalálni jó pár magyarországi projekt mellett Norvégiában, Németország és Ausztria több városában, de Szerbiában is.

Hogy pontosan miket csináltam, arról sajnos sok esetben egyáltalán nem beszélhetek, így igencsak nehéz helyzetbe kerülök, most, mikor a gyártáselőkészítési munkámat szeretném bemutatni.

Több mint 15 éves gyártás-előkészítői tapasztalattal segítem ügyfeleim munkáját, a jelenlegi szervezeti formában, már lassan 7 éve.

Komplex faipari kivitelezés, a 3D tervezéstől a megvalósításig

Projekt árajánlatok készítése

A rendelkezésre álló belsőépítészeti tervek alapján, előre meghatározott szabályok mentén pontos számításokat végzek. A  vállalási ár mellett megfelelő pontossággal listázni tudom az egyes projektek projekt alapanyag-, és segédanyagszükségletét is, de a kalkuláció igény esetén az üzemen történő átfutási idő mellett számos más adatra is kiterjedhet.

A kalkuláció során az összetett bútorcsaládokat egységekre bontom, majd egy táblázatkezelő programba beviszem a termék minden egyes alkatrészének méretét, a hozzájuk tartozó élzárással, illetve bonyolultsági foktól függően megmunkálási időt rendelek hozzájuk. Az alapanyagok meghatározását a vasalatlista elkészítése követi.

Ezekből az alapadatokból már következtetni tudok a szabászati-, élzárási volumenre, illetve a szerkezeti megmunkálások időszükségletére. A szerkezetépítés időszükséglete az alkatrészek számából, költségvonzata pedig az alapanyagár súlyozásával határozható meg. Amennyiben az alapanyag és segédanyagárakat is meghatározzuk, megfelelő számításokkal már a vállalási árat is megkaphatjuk.

Engedélyezési tervdokumentáció készítése

A rendelkezésre álló koncepcióterv alapján komplett engedélyezési tervdokumentáció elkészítése. szükség esetén tervtanácsi egyeztetések lefolytatásával.

Gyakori esetet, főleg nagyobb projektek esetén, hogy a belsőépítészek által megálmodott belső formavilágot egy külön lépésben gyárthatóvá kell tenni, vagy az adott gyártóüzem gépparkjára és alkalmazott technológiájára kell illeszteni. Az építészeti tervektől történő esetleges eltéréseket jóvá kell hagyatni az illetékes belsőépítészeti tervezőirodával (tervtanácsi egyeztetés). Elkészítésükhöz pontos gyárthatósági ismeretek szükségesek, melyek érdekében gyakran szorosabb kommunikációra van szükség a tervezés és a gyártás között.

Kiviteli tervdokumentáció készítése

Az engedélyezési tervdokumentációban szereplő rajzok a formatervekhez állnak legközelebb. Lefektetik ugyan a gyártandó termékek külső képét, méreteit és anyagválasztását, sok esetben még a vasalatválasztásra is kitérnek, és szerkezeti csomópontokat is tartalmazhatnak… ezek azonban nem használhatók közvetlenül gyártástámogatásra.

A gyártáshoz szükségünk van anyagjegyzékre, vasalatjegyzékre, és a nagyméretű bútorösszeállításokat kisebb szerelési egységekre kell bontanunk az átlátható gyárthatóság érdekében. Ezekről az egységekről önálló összeállítási rajzokat, illetve különálló anyagjegyzéket, illetve vasalatlistát kell készíteni.

Sőt, egyes esetekben az is előfordul, hogy a termékek minden egyes alkatrészéről méretezett alkatrészrajzot kell készíteni a megmunkálások jelölésével.

Tervezői művezetés és koordináció

Jelentősége azokban az esetekben szokott lenni, amikor egy nagyobb bútorgyár egy általa elvállalt nagyobb bútorozási projekt egyes részeit gyártási kapacitás hiányában, vagy gazdaságtalan gyárthatóság miatt alvállalkozóknak adja ki. Ezekben az esetekben a gyártás alapját vagy az engedélyezési terv, vagy a kiviteli dokumentáció képezi.

A munkavégzés ezekben az esetekben leggyakrabban az alábbi tevékenységekre terjed ki:

·           A felmerülő kivitelezői kérdések megválaszolása, módosítási javaslatok ellenőrzése.

·           A kivitelezői anyagkiváltási kérések felülvizsgálata.

·           A tervdokumentáció és annak megvalósításának nyomon követése.

Faipari szaktanácsadás

Amennyiben időm engedi, szívesen segítek kisebb faipari cégeknek, a felemülő műszaki problémák mérnöki megoldásában. Az, hogy az adott területen elegendő jártassággal rendelkezem e a segítséghez, koránt sem biztos. Az a probléma jellegétől függ.

Segíteni tudok többek között a megfelelő gyártáselőkészítő szoftver kiválasztásában, vagy a cég árazási-, illetve kalkulációs stratégiájának kialakítása mellett számos technológiai kérdésben.

gardrob-szekreny-0103

Látványterv

fainfo-tervezes-04

Robbantott ábra, Szerelési egységek megnevezésével, vasalatjegyzék

fainfo-tervezes-02

Összeállítási rajz

fainfo-tervezes-05

Szerelési egységek összeállítási rajza, anyagjegyzék, vasalatjegyzék

A rajzdokumentációk elkészítése alapvetően 3 nyelvű szövegmezővel történik, de az anyagjegyzék és egyéb feliratozás tekintetében is választhatók a magyar mellett az

  • angol, és
  • német

nyelvek is.

Faipari tervezés és kivitelezés
gardrob-szekreny-0103
gardrob-szekreny-0106
cseresznye-asztal-szekekkel-06
cseresznye.asztal-szekekkel-10
kontraprofilos-harmonika-ajto_0104
kontraprofilos-harmonika-ajto_0107