Függőleges elrendezésű rönkvágó szalagfűrész

Függőleges elrendezésű rönkvágó szalagfűrész szerkezete, részei

1.:A gépállvány:

A gépállvány, az egyéb faipari gépekhez hasonlóan öntöttvas, vagy hegesztett szerkezetű.

2.:A fűrésztárcsa:

Átmérője a nagyobb szalagvastagság és szélesség miatt viszonylag nagy: 1000-3000mm.

(A fűrészlap a forgácsoló mozgás során a kerekekhez érve, a kerék ívére rásimulva elhajlik. Ez a másodperc törtrésze alatt többször is bekövetkező alakváltozás, jelentős megterhelést jelent a számára, ami hosszú távon az anyag kifáradásához, hajszálrepedések kialakulásához vezethet. Mennél vastagabb a fűrészlap, ez a dinamikusan ható hajlító erő, annál jobban igénybe veszi.

Hatása csak a fűrésztárcsa átmérőjének, a hajlítás sugarának növelésével mérsékelhető, ezért a nagy termelékenységű vastagabb fűrészlapokkal dolgozó gépkonstrukciók, nagyobb fűrésztárcsákkal kerülnek kialakításra.) A fűrésztárcsa mérete a fűrészgép egyik legjellemzőbb tulajdonsága. Egyben meghatározza a gépen használható fűrészszalag maximális vastagságát és szélességét is.

  A szalagvezető tárcsa átmérője alapján a rönkhasító szalagfűrészeket három fő csoportba soroljuk:

  • kisméretű gépek, 1400mm alatti tárcsaátmérő esetén
  • közepes-, vagy középméretű gépek, ezek tárcsaátmérője 1400-1600mm
  • nagyméretű fűrészgépek, melyek tárcsaátmérője 1600mm fölötti.

Leggyakoribb tárcsaátmérők: 1120, 1250, 1400, 1600, 1800, 2000, 2500mm.

A felső tárcsa tengelye a szalagfutás beállítása érdekében dönthető, a lapfeszítés céljából pedig magasságban állítható. Megvezetését egy szánszerkezet végzi, a magassági emelés pedig:

  • ellensúllyal, különféle mechanikus szerkezetekkel, illetve
  • pneumatikus, vagy hidraulikus munkahengerekkel történik.

A legmodernebb gépeken a lapfeszítés már teljes egészében elektronikus vezérlésű, a fűrészlap vastagsági, és szélességi paramétereinek betáplálását követően teljesen automatikusan történik. 

Szalagvezető tárcsák kialakítása

Felső szalagvezetőtárcsa és a hidraulikus szalagfeszítő rendszer: Dr. Gerencsér Kinga órai előadásvázlat (2010.02.20) 5Roenkvago_szagfureszgep2_02.pdf http://www.nyme.hu/uploads/media/25Roenkvago_szagfureszgep2_02.pdf 2013-06-17

Szalagvezető tárcsák tisztítása

A tárcsákon (, az asztalos szalagfűrész fűrésztárcsáival ellentétben) nem található bandázs, helyette mindkét tárcsa futófelülete enyhén íves kialakítású. A szalag vezetését a fűrészlap megfeszítését követően létrejövő alakzáró kötés hozza létre (a feszítőerő a tárcsa palástjára feszíti a fűrészlapot).

Az ívelés mértékét a különböző gépek gyártói bonyolult számítások, és kísérletek alapján határozzák meg. A legmagasabb pont elhelyezkedhet a tárcsaszélesség felénél, egyharmadánál, vagy két-ötöd részénél… Hazánkban az ábrán látható 1/3-2/3-ad ívelésű tárcsák terjedtek el, melyeknél a legmagasabb pont a fog felöli oldal 1/3-ában található. A mindennapi munka során ez a domborítás folyamatosan kopik, ezért 3-5 ezer munkaóránként fel kell újíttatni. Napi 8 órás folyamatos munkamenettel számolva, ez megközelítőleg 2-3 évet jelent.

A gép megfelelő üzembiztonsága érdekében folyamatosan gondoskodni kell a tárcsák felületének tisztántartásáról. Ezért a fűrészpor és a fűrészlaphoz tapadt egyéb gyantás szennyeződések eltávolítására, a gépet erre alkalmas berendezéssel, berendezésekkel is felszerelik. Külön szerkezet végzi az alsó és felső tárcsák tisztántartását, ezek megfelelő működését folyamatosan ellenőrizni kell.

 

Szalagvezető tárcsák tisztítása