Cut Rite: Fűrésztulajdonságok

A Fűrésztulajdonságok beállításai a felső szalagmenü Fűrésztulaj. menüpontjának legörgetésével érhetőek el. Az így megnyitott felület lapfülein végighaladva végezzük el a beállításokat. A fűrésztulajdonságok sablont felépíthetjük a nulláról, vagy létrehozhatjuk sablonból is. Ilyenkor csak ki kell választanunk a megfelelő fűrészmodellt. A pontos modellválasztás nem szükségszerű, de megkönnyíti a munkát, ugyanis azt kiválasztva már az ajánlott beállítási sablonon vezet minket végig a program. Ha a létrehozás során a megfelelő gépet választjuk ki, a legelső fülön, a Felosztás 1-en a megfelelő fűrészmodell jelenik meg.

Felosztás 1 fül:

Min. megvágás az utóvágáshoz+Fl:

A kérdés e menüpont alatt, hogy a gép a vágások során a fővágásokat követően újraszélezze-e a középső alkatrészeket? a +Fl jelzi, hogy az értékbe beletartozik a fűrészlap vastagsága is. Ez az érték a legtöbb esetben elöl-, hátul nulla, mert csak többletmunkát okoz a gépnek, és csak csekély hatás van a minőségre. Ha azonban az alkatrészek jobb mérettartására törekszünk, beállíthatunk itt is egy 13 mm-es értéket, mint az alap szélezővágásnál, vagy beállíthatunk ide egy porolóvágást.

A porolóvágás során egy, a fűrészlap vastagságnak közel megfelelő értéket állítunk be szélezésként. 4,4mm vastag fűrészlap esetén, az egyszerűség kedvéért 5mm-t. A porolóvágás során, a gép teljesen porrá forgácsolja ezt a beállított szélezési maradékot. Anyagtakarékossági okokból szoktunk porolóvágást alkalmazni, egyéb esetekben kerüljük, mert károsan terheli a gépet, és a fűrészlapot. Porolóvágás alkalmazása során, ugyanis a fél oldalas erőviszonyok miatt a lap elhajolhat egy kicsit, mellyel eltér az elméleti vágástengelyétől, és a vágási vonal ferdévé, vagy görbévé válhat. Ezért ilyenkor érdemes visszavenni az előtolási sebességet.

A vágásmagasság gépspecifikus jellemző. A jelen esetben kiválasztott HPP200-as gépnél a fűrészlap kiállás 65mm. A körfűrész vágásmagassága akkor van jól beállítva, ha a fűrészlap a vágás során legalább egy fogmagasságot kilép az anyagból. Ezért a 65mm magas fűrészkiállás esetén állítsunk be 60mm-t.

Ugyancsak fontos géptulajdonság a vágáshossz, a mi beállított gépünkesetén ez maximum 4300mm.

A minimum részhossz egy csíkhoz beállításnak akkor van jelentősége, ha nagyon keskeny csíkot szeretnénk szabdalni keresztbe. Képzeljük el, hogy levágatunk a géppel egy 40mm széles csíkot, melyet utána 50cm-es darabokra szeretnénk elszabdalni. Ilyenkor a 40mm-es csíkot rátoljuk az ütközőre, majd a vágás indítása után a gép csipeszeivel megpróbálja megfogni és behúzni az alkatrészt. Ez a folyamat ilyen keskeny alkatrész esetén nem nagyon fog sikerülni.

 

A legnagyobb vágás először. A legszélesebb csíkok vannak a térkép tetején, és a leghosszabb alkatrészek vannak a bal oldalán. Illetve minden visszavágás a csík bal oldalára kerül. biztosítja, hogy a szabástérképen a leghosszabb vágások történjenek először…Ez is megkönnyítheti a gépkezelő dolgát.

 

Min. megvágás az utóvágáshoz+Fl

Felosztás 2 fül:

A Etikett adatok a fűrész részére beállítás alatt válasszuk a részenként opciót. Ekkor Minden alkatrész címkét kap. Ez alapesetben jó, egy lapszabászat, vagy kisszériás bútorgyártás esetén, ha azonban nagyobb szériát szabunk, és a lapokat 2-esével, vagy 3-asával szeretnénk szabni, lelassítja a munkafolyamatot a rengeteg címke. Ilyenkor rakatcímkét szoktunk nyomtatni, mely az adott alkatrésztípus legelső, és-vagy legutolsó elemére kerül rá csak, és ez jelzi azt is, hogy az adott alkatrészből hány darabnak kellene lennie. Ezt a beállítást azonban az üzemeltető cégtől senki nem tudta nálunk megcsinálni.

Max összefogható csíkszélesség: amikor a szeletelt táblákat nem egymásra rakjuk, hanem több sorba. Optimálisan olyan széles legyen, amit a gépkezelő át tud fogni.

Max összefogható darabszám: hány csík engedélyezett egymás mellé? Itt is az a lényeg, hogy a gépkezelő még könnyen, és biztonságosan tudja ezeket az elemeket az ütközőhöz nyomni. Jelen esetben legyen ez az érték: 5db.

Az egyforma csíkok egymásrapakolásának engedélyezése kereszt irányú vágás esetén. Ezzel növeljük a termelékenységet.

Programvonalzó út. Mennyit tud hátramenni a programvonalzó, ez gépspecifikus beállítás, a sabllonból többnyire jól hozza….

Minimum első vágás méret, mekkora legyen minimum az első vágás szélessége, akkor lényeges, ha nem használunk fejvágást. Ha szélesebb az első vágás, könnyebb a maradék táblát mozgatnia a gépkezelőnek.

Utolsó előtti vágás minimum mérete:

Milyen közel haladhat maximum a leszorító-csipeszhez a fűrészlap, az utolsó vágás során, ezt érdemes 50mm-en hagyni.

Csíkszélesség minimum 60mm, mert a lefogó nem tudja lefogni abban az esetben, ha visszaforgatás után tovább szeretnéd szeletelni. Persze, ha nincs keresztmegmunkálás, akkor vághatsz véknyabbat is.

Feszültségmentesítő vágás fül:

12.01.05.Furesztulajdonsagok_FeszMentVag

A laminált forgácslap-táblák is tartalmaznak- a gyártótól függően- kisebb nagyobb belső feszültségeket. Ezek a belső feszültségek a lapok elhajlását eredményezhetik a szabászati tevékenység során, mely miatt azok élei végül nem lesznek párhuzamosak, illetve derékszögesek. A jelenség legegyszerűbben keskeny, hosszú csíkok szabása során figyelhető meg, melyek esetenként már a vágás után közvetlenül „kifli” formájúra görbülnek. Az ilyen alaki hibák a legtöbb esetben mérethibákkal is együtt járnak, melyek komoly gondokat okozhatnak az egyes termékek összeszerelés során. Amennyiben ezeket hibákat szeretnénk elkerülni, és fokozottabb pontosságra törekszünk, javallott a feszültségmentesítő vágások használata.

01.Az egyszerű feszültségmentesítő vágás során a gép a megjelölt helyen, egy csíkban elvágja a táblát.

02.Horonyközepes csíkok közötti feszültségmentesítő vágás: középen teljesen átvágja a táblát, a széleken meghagyva adott méretű vágatlan anyagot.

03.Csíkok között középen osztó- feszültségmentesítő vágás: két oldalról vágja be a lapot, és középen hagy vágatlan részt

A panelen számos paraméter állítható velük kapcsolatban: hogy mekkora elhagyást csináljon a szélétől, milyen szélesek legyenek a feszültségmentesített szekciók…

Egyszerű feszültségmentesítő vágáshoz megadható a vágásrés szélessége. Vigyáz! Ha itt nagyobbat adsz meg, mint a fűrészlap vastagsága, akkor azt a fűrész ki fogja satírozni porolóvágással. A plusz idő funkció akkor lehet lényeges, ha szeretnénk az időszükségletet is ráterhelni a vágáslista generálása során létrehozott időkalkulációra.

A feszültségmentesítő vágások a legtöbb esetben jelentős kihozatalromlást okoznak, és növelik a gyártás időszükségletét, illetve ezekkel kapcsolatosan a termékek előállítási költségeit is, ezért ritkán alkalmazzák őket.

Befogók fül:

12.01.05.Furesztulajdonsagok_FeszMentVag

A minimum méret a szorításhoz. Amit szélességben be tud még húzni a gép, úgy, hogy a leszorító körmökkel biztonságosan be tudja fogni azt.

A behúzó- leszorító csipeszekből van egy körmös és két körmös. Ennél a gépnél az első 3 db két körmös, 75mm-re van az első közepe, ami 15mm-t tud lefogni egy 50mm széles anyagból. A második 275mm-en van. A csipeszek elhelyezkedése gépspecifikus változó.

12.01.05.Furesztulajdonsagok_FeszMentVag

Kétkörmös lefogó-csipeszek a bal felső sarokban

Sebesség/idő:

12.01.05.Furesztulajdonsagok_FeszMentVag

A sebesség/idő fülön számos munkafolyamat időszükséglete beállítható, annak érdekében, hogy a vágásterv-készítés során kalkulált szabási időszükséglet a lehető legpontosabb lehessen.